4 tips voor het omgang met schulden

Gepubliceerd op 30 april 2025 om 15:15

De boodschappen en de energiekosten worden duurder, hierdoor komen steeds meer mensen in de financiële problemen. Vaak kunnen zij het hoofd boven water houden tot er iets gebeurd, jij of je partner raakt zijn baan kwijt, de auto gaat kapot of je ontvangt een terugvordering van de Belastingdienst. Door dit soort situaties ontstaan schulden. 

Belangrijk

Het belangrijkste aan schulden is dat je de schulden niet negeert en je kop in het zandt steekt. Dat klinkt heel eenvoudig maar veel mensen negeren de schulden tot het te erg wordt om hier zelf mee om te gaan. In veel gevallen waren de schulden niet uitgelopen tot een groot probleem als hier aan het begin iets aan werd gedaan. De eerste stap zetten voelt moeilijk, omdat je moet toegeven dat je een schuld hebt. Maar weet dat de persoon of instantie waarmee jij contact opneemt dit zijn dagelijkse werk is en jij je nergens voor hoeft te schamen. 

Tip 1: tref een betalingsregeling

Voordat je een betalingsregeling treft moet je wel weten wat je kunt afspreken. Je wil geen betalingsregeling afspreken waarmee jij de vaste lasten niet kunt betalen en nog erger in de problemen komt. Maak daarom eerst een overzicht van jouw inkomsten,  uitgaven en eventuele andere betalingsregelingen. Kijk vervolgens hoeveel jij kunt aflossen. Stel een realistisch maand bedrag voor. Stelt als eerste betaaldatum een datum enkele dagen nadat het inkomen wordt ontvangen voor.  

De medewerker van instantie waarmee je de regeling treft doet dit waarschijnlijk dagelijks en zal er niet raar van opkijken dat jij belt voor een betalingsregeling. Bedrijven zoals zorgverzekeraars, energieleveranciers en zorgverleners zullen nagenoeg altijd akkoord gaan met een eerste voorstel als het openstaande bedrag binnen een redelijk termijn wordt afgelost. Het belangrijkste vinden deze bedrijven dat de maandelijkse kosten worden doorbetaald en dat de schulden niet hoger oplopen. 

Tip 2: ga naar de voedselbank

Het klinkt misschien drastisch maar ga naar de voedselbank. Een deel van de mensen met schulden komt in aanmerking om naar de voedselbank te gaan. Van het bedrag wat jij maandelijks uitspaart dat normaal zou gaan naar de boodschappen kan jij je schulden weer aflossen.

Ook zijn de producten (je ontvangt namelijk niet alleen voedsel) van goede kwaliteit waardoor jij je kinderen kunt voeden en verzorgen. 

Tip 3: vraag hulp bij familie of SchuldhulpMaatje

Sommige mensen hebben familieleden die goed met de financiën overweg kunnen. Vraag deze familieleden om samen met jou een plan te maken om de schulden op te lossen. Ook is het mogelijk om een vrijwilligersvereniging genaamd SchuldhulpMaatje om hulp te vragen. SchuldhulpMaatje heeft vrijwilligers in dienst die samen met jou de schulden aanpakken, zij helpen en adviseren. De vrijwilligers begeleiden jou bij het helpen van jouzelf. 

Ook hierbij geldt dat veel mensen te lang wachten met het zetten van de eerste stap. SchuldhulpMaatje helpt jou zonder te oordelen. Zij geloven erin dat het overgrote deel van de mensen met de juiste begeleiding uit de schulden kan komen. Wacht daarom niet te lang en zet de volgende stap. 

Tip 4: ga naar de gemeente (schuldhulpverlening)

Mocht je niet uit de schulden komen vraag dan hulp bij de gemeente. De gemeente kan jou doorverwijzen naar een schuldhulpverlenende instantie, die neemt de volledige financiën over en zorgt ervoor dat de schulden worden afgelost of kwijtgescholden. Vaak is dit een aantal jaar op minimumniveau leven maar daarna ben je dan ook grotendeels schulden vrij. De schulden van de Belastingdienst worden vaak bevroren en zullen alsnog afgelost moeten worden. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.